Оптимизация за търсещите машини или т. нар. Search Engine Optimisation (SEO) - "срамната" професия във виртуалното пространство

В наши дни всеки се опитва да изкара пари по всевъзможни начини. Един от фрапантните варианти да похарчите солидна сума е да платите за SEO оптимизация на сайта си. Или още по-забавно - да откриете такава длъжност във Вашата фирма. Безспорно, това е важен момент в изграждането на успешния сайт, но за да го изпълните не е нужно да сте завършили Харвард или да имате коефициент на интелигентност 166.

В наши дни мрежата е изпълнена с информация по темата. Всяка вярна сама по себе си, но като съберете 10 статии и главата Ви може да експлоадира. Линкове към материали няма да давам - просто напишете "Search engine optimisation" в Гугъл и четете наред.

Ако ви писне бързо, не се отчайвайте. Има няколко начина да се справите с проблема:

  • Пригответе една торба с пари и стискайте палци да не попаднете на шарлатанин.
  • Забравете за SEO.
  • Дочетете главата и после пак може да забравите за SEO.

И така, може би сте обърнали внимание на някои странности на примерите дотук. Нека вземем един от тях и да разгледаме една малка част по-подробно. Нека имаме файл, който сме кръстили shunka-vkusen-prascho.htm (1) и част от него представлява следното:

<head>
<title>Шунков колбас "Вкусен Прасчо" - Шунка продъкшън ЕООД - с. Чапърленци</title> (2)
...
<meta name="revisit-after" content="1 days"/> (3)
...
<meta name="description" content="Продукт "Вкусен Прасчо" е съставен от най-крехкото свинско месо, без допълнителни добавки."/> (4)
<meta name="keywords" content="шунка Вкусен Прасчо",колбас Вкусен Прасчо,Вкусен Прасчо Чапърленци,Вкусен Прасчо Шунка продукшън"/> (5)
</head>
<body>
...
	<!--Съдържанието поставете тук-->
		<h1>Шунков специалитет "Вкусен Прасчо"</h1> (6)
		<p>Нашият уникален продукт "Вкусен Прасчо" е съставен изключително от най-крехкото месце на нашия Прасчо. Той може да е ял соя, но никога не сме му я инжектирали. Нито приживе, нито след неговата велика саможертва. А за генни модификации Прасчо е чувал само по радиото.</p> (7)
		<p>Само сега - цена <b>9.90 лв/кг.</b></p>
		

1. Името на файла представлява т. нар. URL или линк към страницата. В зависимост от езиковата аудитория, кръстете го така, както искате да привлича вниманието, и в същото време да описва това, което съдържа. В случая страничката е на продукта "Вкусен Прасчо" и затова съм го кръстил shunka-vkusen-prascho. Но със същия успех можехме да го кръстим и super-shunkov-specialitet, vkusna-evtina-shunka и т.н. Гоним аудитория на български (примерно).

2. Заглавието на страницата (между думите title и /title) трябва да е възможно най-описателно за съдържанието й, уникално за сайта и написано за човеци (не за машини). Обикновено едно изречение, рядко повече. Може (и е хубаво) да добавите името на марката (примерно) на края, както съм направил в случая. Това заглавие се вижда в горната лента на браузара ни и обикновено като заглавие в резултатите при търсене.

3. След колко време робота да посети страницата ни отново. Най-общо - след колко време очаквате тази страница да се промени (и след колко време ще се промени).

4. Описание на страницата - резюмирайте съдържанието на страницата в няколко прости и ясни изречения, написани на човешки език. Не прекалявайте с размера и не шмекерувайте - придържайте се към съдържанието на страницата! Описанието, както и заглавието, също трябва да е уникално. Обикновено то се вижда като резюме в резултатите от търсенето.

5. Поставете ключовите думи, по които желаете да бъдете открити. Акцентирайте на съставни ключови думи от 2, 3 и повече думи. Единичните отдавна са окупирани и ще е нужно много време в интернет пространството, за да пробиете при тях. Така примерно, вместо "шунка", по-ефективно ще е да поставите "свинска шунка","шунка цена","шунка Варна"... Схванахте, нали ;)

6. Заглавия в страницата. Бележат се с h1 до h6 според тяхната важност. Също като заглавието (title) на страницата е добре да измислите ясно и описателно заглавие, което да поставите между h1 и /h1. При страници с повече съдържание, може да раздробите структурата и в следващите нива на заглавията. Разликата при тези заглавия е, че те се показват в самия текст на страницата, позиционирани според вашето желание.

7. Параграфи със съдържание. Това е най-ценното във вашия сайт и в неговите страници. Най-добре е да започнете нещата от точка 7 към точка 1. Така всичко ще се нареди точно както е нужно.

« Направете сайта си приветлив ... Популяризирайте сайта си »